În țările din regiunea europeană, potrivit OMS, indicatorul pentru medici este de 33,3 la 10.000 de populație și 76,5 de lucrători medicali cu studii medici la 10.000 de persoane. Din punct de vedere cantitativ, gradul de asigurare cu lucrători medicali pentru anii 2016-2017 este relativ satisfăcător și comparabil cu cel din regiunea europeană.

Din cele 986 de dosare, 339 au fost depuse la minister în 2015, 282 în 2016 și 265 în 2017. În același timp, la 10 mii populație revin 36,7 medici și 71,7 asistenți medicali. Indicatorul este unul bun, consideră autoritățile care compară situația din Republica Moldova cu cea din regiunea europeană.

Consumul tutunului este cauza a cel puţin şase grupuri de boli cronice devastatoare: maladiile cardiace, cerebrovasculare, pulmonare distructive, cancer, diabet zaharat, ateroscleroza.

Fumătorii și persoanele care sunt expuse la fumul de tutun sunt victimile care completează statisticile morbidității și micșorează statisticile numărului de populaţie, ceea ce reprezintă una dintre principalele provocări ale sănătăţii publice şi ale securităţii demografice a Republicii Moldova.

Consumul nociv al produselor de alcool are efectele negative asupra sănătăţii publice, stării sociale şi economice într-o societate.

Abuzul consumului de alcool este cauza ruinării familiilor, agresivităţii sociale şi criminalităţii. Din punct de vedre al stării de sănătate, alcoolul majorează riscul de dezvoltare a cirozelor hepatice, a neoplasmelor (cancer), hipertensiune arterială (HA), ictus, a malformațiilor congenitale.

Tuberculoza este o maladie infectioasa periculoasa, care, in cazul nedepistarii la timp si tratarii inadecvate, poate duce la pierderea capacitatii de munca, invaliditate si deces.Tuberculoza este provocata de mycobacteria tuberculozei (Mycobacterium tuberculosis) numita si bacilul Koch in numele medicului Robert Koch, care a descoperit agentul patogen al maladiei.