Ambrozia - cea mai nocivă plantă!


O poți avea fară să știi

     Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui, respectiv în zonele lăsate în paragină(de aici și denumirea populară: iarbă de paragină), cum ar fi pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor pe șantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, respective pe terenurile lipsite de vegetație și prost întreținute.


     Ambrozia înflorește între sfârșitul lui iulie și sfârșitul lui septembrie. O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen ~20 microni diamentru cu un puternic efect alergen și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani, fiind extrem de periculoasă pentru copii sau pentru cei cu un sistem imunitar hipersensibil.
     Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tuse seacă, wheezing și dispnee ( înădușeală ) în special dimineața și seara, urticarie, este deseori interpretată și tratată ca o răceala persistentă care „nu răspunde” la tratament. Conform ultimelor estimări, între 10-15% din populație suferă de alergie la ambrozie în timpul verii. În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm grave care trebuie tratate corespunzător.


     Metode de combatere a ambroziei:
• Combatarea manuală a ambroziei, adică smulgerea plantei înainte de înflorire sau cosirea manuală a acesteia (inconvenient – se poate realiza doar pe suprafețe mici);
• Combaterea mecanică a ambroziei, prin lucrări agricole – coasă mecanică, grapă cu discuri, combinator (inconvenient – nu pot fi aplicate la culturi agricole întotdeauna);
• Combaterea chimică a ambroziei, prin ierbicidare (inconvenient – risc de impact ecologic asupra sănătății: substanțele eficiente împotriva ambroziei distrug și plantele din culturi).