Cetăţenii vor fi informaţi despre paşii de acces la medicamentele eliberate în farmacii în mod gratuit prin intermediul unui ghid video, lansat marţi, 12 februarie, de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Ghidul prezintă paşii ce trebuie urmaţi pentru a primi medicamente gratuite, cine sunt beneficiarii acestor preparate etc.

Amintim că din 1 februarie cetăţenii beneficiază de cel puţin un medicament gratuit din lista celor compensate. Aceste preparate sunt destinate tratamentului celor mai frecvente maladii.

Prescrierea medicamentelor compensate se efectuează de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi şi pediatri ai prestatorilor de servicii medico-sanitare contractaţi de către CNAM, indiferent de forma juridică de organizare.

La prezentarea reţetei pentru medicamentele compensate, în mod obligatoriu farmacistul va propune pacientului medicamentul oferit gratis. În cazul când persoana refuză preparatul respectiv, aceasta va fi informată despre alte medicamente disponibile, compensate parţial.

Dacă la momentul solicitării medicamentul gratuit lipseşte în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziţia pacientului în termen de 72 de ore de la adresare.

De asemenea, farmaciile, prestatorii de servicii medicale sunt obligaţi să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratis în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.