Tutunul

Consumul tutunului este cauza a cel puţin şase grupuri de boli cronice devastatoare: maladiile cardiace, cerebrovasculare, pulmonare distructive, cancer, diabet zaharat, ateroscleroza.

Fumătorii și persoanele care sunt expuse la fumul de tutun sunt victimile care completează statisticile morbidității și micșorează statisticile numărului de populaţie, ceea ce reprezintă una dintre principalele provocări ale sănătăţii publice şi ale securităţii demografice a Republicii Moldova.

Cum te afectează tutunul

Tutunul ucide fiecare a doua persoană care îl consumă. La fiecare șase secunde, un om moare din cauza consumului de tutun. Consumul se tutun are efecte nocive asupra corpului uman, pe un spectru de la grav la moderat. Ceea ce trebuie de știut în primul rând despre consumul de tutun este că, nicotina, pe care o conține tutunul, creează în scurt timp dependență fizică și psihică de care e foarte dificil să scapi.

În total număram 25 de boli asociate consumului de tutun. Unele dintre ele, cum ar fi cancerul pulmonar și accidentul vascular cerebral, au o legătură puternică și semnificativă cu consumul de tutun. Toate bolile inflamatorii ale plămânilor, traheii și laringelui sunt o poartă deschisă pentru fumul de tutun care irită organele respiratorii și împiedică tratamentul lor.

Fiecare țigară pe care o fumezi îți consumă, în medie, șapte minute din viață.

Fumătorii trăiesc de obicei cu 7-13 ani mai puțin decât ar putea.

Fumatul scurtează speranța de viață și reduce calitatea acestuia.

În Moldova, aproximativ o cincime din totalul deceselor pot fi cauzate direct sau indirect de consumul de tutun. Consumul de tutun este responsabil, în medie, de zece decese pe zi.

În plus:

fumatul te îmbătrânește mai repede;
tusea „fumătorului” este un atribut de care nu vei scăpa;
scade sensibilitatea olfactivă sau simțul mirosului;
se atenuează gustul alimentelor;
volumul pulmonar scade și, prin urmare, starea fizică și rezistența se deteriorează;
respirația devine mai dificilă, apar mai frecvent dificultăți de respirație;
circulația sângelui în membre se încetinește, astfel încât mâinile și picioarele se răcesc ușor;
fumătorul se îmbolnăvește mai des, mai ales de gripa, guturai, deoarece tutunul afectează sistemul imunitar care protejează organismul de bacterii și viruși.

Anti fumat, campanie

Anti fumat, copiii

Anti fumat, Copii pe teren de joacă

Antifumat, localuri

Anti fumat, cancerul

Anti fumat, autobuzul

Anti fumat, discoteca