Ziua Mondială a Diabetului

Diabetul este o boală netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu are capacitatea de a utiliza insulina pe care o produce. Deși este o boală progresivă, oamenii care suferă de diabet pot trăi o viață activă, dacă își pot gestiona boala.

În prezent, 1 din 10 adulți trăiesc cu diabet zaharat. Majoritatea dintre ei au diabet de tip 2, 3 din 4 persoane cu diabet zaharat trăiesc în țări cu venituri mici și medii, iar aproape 44% de persoane cu diabet zaharat rămân nediagnosticate.

Diabetul zaharat a provocat 6,7 milioane de decese, în anul 2021. Din totalul global de cheltuieli pentru asistența medicală, diabetului îi revin 9%.

În Republica Moldova, cota diabetulului dintre toate bolile endocrine, bolile de nutriţie şi metabolism este în jur de 48%. În ultimii trei ani, se atestă o creștere de 1,5 ori a cazurilor noi de boală: de la 280,8 cazuri la 100 mii locuitori, în anul 2020 până la 409,9 cazuri la 100 mii locuitori, în anul 2022. Rata mortalității în a.2022 a constituit 16,5 la 100 mii locuitori.

Potrivit studiului STEPS (Prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în Republica Moldova, 2021), una din cinci persoane (21,1%) nu și-a măsurat niciodată nivelul de zahăr în sânge. La fiecare a zecea persoană (9,9%) s-a constatat că avea glicemia a jeun alterată sau prediabet (glicemie plasmatică a jeun 6,1-6,9 mmol/l), iar 6,3% aveau fie diabet, fie glicemie crescută (glicemie plasmatică a jeun ≥ 7,0 mmol/l sau luau medicamente antidiabetice).

Dacă nu este ținut sub control, diabetul reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilității precoce: infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, leziuni hepatice, disfuncție sexuală, orbire, amputare a membrelor inferioare, etc. Fiecare a treia persoană cu cecitate şi insuficienţă renală suferă de diabet zaharat, 70% din amputaţii ale membrelor inferioare sânt cauzate de diabet. Diabetul condiţionează, în medie, o reducere cu 10 ani a speranţei de viaţă.

Investiția în formarea profesioniștilor din domeniul sănătății este esențială pentru îmbunătățirea ratelor de diagnosticare a diabetului și a calității vieții pentru persoanele cu diabet zaharat. Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă țările membre să se angajeze pentru a atinge următoarele obiective până în 2030:

80% dintre persoanele cu diabet să fie diagnosticate; 80% dintre persoanele diagnosticate să dețină un control bun al sângelui; 80% dintre persoanele diagnosticate cu diabet să dețină un control bun al tensiunii arteriale; 60% dintre persoanele cu diabet zaharat de 40 ani sau mai în vârstă să primească statine; 100% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 să aibă acces la îngrijire și tratament accesibil și calitativ.

În Republica Moldova, țintele naționale naționale referitor la diabetul zaharat, aprobate prin Hotărârrea Guvernului 129/2023 ”Cu privire la aprobarea Programului național de prevenire și control al bolilor netransmisibile prioritare în Republica Moldova pentru anii 2023-2027” sunt următoarele:

– Zero creștere a ratei de obezitate și diabet – Reducerea cu 5% a valorii medii a glucozei sanguine la populaţia adultă şi cu 15% a prevalenţei glucozei sanguine ridicate

Conștientizează riscul, asumă-ți responsabilitatea, urmând câteva recomandări: